Какво се случи в Сливен през 2015 година? /втора част/

Kletva_Radev

Юни

НАП съобщи, че Сливен има трима милионери, които са спечелили общо 5,8 млн. лв. и са ги обявили в годишните си данъчни декларации.

Дъжд превърна пространството пред ПИБ в езеро. От общината обещаха да вземат спешни мерки.

Бе направена първа копка на Регионалното депо за битови отпадъци в с. Хаджидимитрово. Проектът е на стойност над 31 млн. лв., а в него участват общините Сливен, Ямбол, Тунджа, Стралджа и Нова Загора. Стана ясно, че ремонтът на проблемният участък пред ПМГ, който дълго време създаваше неприятности, ще струва около 100 000 лв. От ТЕЦ-Сливен съобщиха, че чакат становище на РИОСВ-Стара Загора за извършване на дейности по изгаряне на битови отпадъци.

Фонд „Култура” към Общинския съвет започна да приема предложения за проекти за първата си сесия. От общината обещаха зала „Сливен да е готова до края на лятото. По-късно казаха, че ще е готова до края на септември. В зала „Зора” се състоя премиерата на документалния филм „За Добри и фабриката. За Добри и песните” на сливенския режисьор Илия Костов. Лентата разказва за живота на двете големи възрожденски фигури от историята на Сливен – Добри Желязков и Добри Чинтулов.

Проведоха се планинско „Българка 2015” и драг рейсинг на писта „Бършен”.

Продължиха проблемите на Стария бряст. От общината поясниха, че изсъхналите клони са нещо нормално и че ще бъде сключен договор за ново обследване на дървото.

Безплатен интернет бе пуснат по Ларгото, в парк „Юнак” и крепостта „Туида”.

Статистиката нареди Сливен в „златната среда” по усвояване на евросредства – с близо 74 млн. лв. средства от европроекти, по които работи общината. Стана ясно, че общината ще изгражда скейт-парк между общинския пазар и бензиностанция „Лукоил”.

ГЕРБ номинира Стефан Радев за кмет на Сливен, а дошлият в града здравен министър д-р Петър Москов обеща обновление на Спешното отделение. Жени-ГЕРБ излъчиха нов областен председател – Милена Чолакова.

Валидираха пощенски плик с лика на Сирак Скитник. Проблеми провалиха експедицията на Атанас Скатов до връх Денали. Проведоха се рали „Твърдица-Елена” и фестивалът „Лятна случка”.

Стана ясно, че нови 26 млн. лв. ще влязат в Сливен с новата оперативна програма „Региони в растеж” – те са за интегрирания проект за градски транспорт, кръгово движение, благоустрояване на река Асеновска и др. Сливен получи 2,7 млн. лв. за изграждането на детска градина в кв. „Надежда”. Електробус мина пробно по улиците на Сливен. Чешката машина изминава до 220 км с едно зареждане, разходът за 100 км е около 20 лева, а цената на електробуса е 800 000 лв.

Юли

Продължи ремонтът на зала „Сливен”. Стана ясно, че 25 специалисти с различна професионална квалификация работят по ремонта и че ще направят най-красивата зала, която Сливен е имал някога. Затвориха няколко улици, заради ремонта на канализацията пред ПМГ. От общината съобщиха, че в Попската градинка ще бъдат поставени пейки. Управителят на „ВиК” инж. Пламен Трифонов подаде до кмета молба за напускане, която Милев прие. Започнаха номинациите за наградите на общината. Фонтанът „Кълбото” стана на 30 години.

Грандиозният „Сливенски събор под звездите” събра малки и големи на крепостта „Туида”. В него участваха сливенският театър, Ансамбълът за народни песни и танци и др.

28-годишна служителка на общината бе уволнена дисциплинарно, след като прехвърлила с измама голям общински имот на свой близък. Общината участва на туристически форум в Румъния. Седем екипа почистиха речните корита и шахтите. Сливенски деца изнесоха концерти в Германия. Полицията отбеляза своя празник с церемония и интересни демонстрации на площада, а вътрешният министър връчи почетен медал на старши комисар Чавдар Божурски за постигнати високи резултати.

Стана ясно, че държавен съдия-изпълнител е направил опис на имущество в хотелски комплекс „Спорт палас”, заради неплащани с години данъци и такси. Най-сетне общината направи тротоари на проблемната улица „Радой Ралин”. Шефът на „ВиК” инж. Пламен Трифонов даде последна пресконференция, на която поясни как с екипа си е успял да стабилизира едно губещо дружество. Бе демонстрирана системата за видеонаблюдение на общината, която обхваща 158 камери из целия град.

Ремонтираха Павилиона за питейна вода на Минералните бани.

Кметът Милев посети работилницата за органи в Румъния, където се ремонтира сливенският орган. Общината обеща да монтира органа в зала „Сливен” през октомври. Стана ясно, че фирмите „Билдинг” и „Монолит” ще работят по допълнителния обект на площада, който включва изграждането на паркинг. Обещаха, че приютът за бездомни животни ще е готов до края на годината.

30 породисти коне участваха в надбягвания с двуколки на хиподрум „Бършен”.

Започнаха снимките на документален филм за сливенския алпинист Атанас Скатов.

В село Гавраилово се проведе 14-то издание на празника „Златна праскова”.

Градушка и порой удариха Сливен в късния следобед на 31 юли.

Август

Месецът започна с обещанието, че краят на водния проект се вижда. Фонд „Култура” одобри за финансиране седем от общо постъпили 11 проекта. Гарбис Папазян дари имот на Сливен. Общината получи като дарение имота, който е в столицата, а приходите от стопанисването му ще бъдат в полза на Детска градина „Вержин и Хаик Папазян”.

Треската по предстоящите местни избори продължи. Още един генерал реши да се впусне в надпреварата – АБВ издигна за кандидат за кмет ген. Христо Григоров, бивш директор на полицията.

Общината откри процедура за реконструкция на отводнителните съоръжения в северната част на пешеходната зона. Идеята бе по този начин да се спре притокът на дъждовни води към новото Ларго. Възстановиха площад „Панайот Хитов”, паметникът на войводата бе осветен, бяха поставени пейки за отдих, чешма и др.

Премиерът Борисов и земеделският министър Десислава Танева посетиха сливенска фирма за преработка и консервация на плодове и зеленчуци. Кметът Милев направи първа копка на микропазар в кв. „Сини камъни”, който включва 21 маси за продажба на плодове и зеленчуци и 7 обособени павилиона. Полицията откри нива с канабис под връх Българка и задържа двама мъже от Сливен. Хорът на Ансамбъла за народни песни и танци взе участие на престижен хоров фестивал в Унгария, а над 600 самодейци от Сливен взеха участие на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица.

Световноизвестният изпълнител Краси Аврамов изнесе концерт на крепостта „Туида”. В концерта участваха момичетата от балет „Веда джуниър” и мимовете на театър „Жар”, а специален гост на концерта бе народната певица Янка Рупкина.

В края на месеца ви запознахме с известните до този момент кандидати за кметския стол: Кольо Милев от БСП, Стефан Радев от ГЕРБ, Христо Григоров от АБВ, Йордан Лечков от ДОР, Иван Петров от „Съюз за Сливен”, Момчил Пантелеев от МК ВМРО-Свети Георги Победоносец, Красимир Кръстев от „Движение 21” и Мартин Славов от МК „Единни за Сливен”. Стана ясно, че 41 села от общината ще избират кметове, след направените промени в Изборния кодекс. В града продължи почистването на реките, обещаха нови 15 хиляди цветя наесен.

Над 400 души се състезаваха по спортно ориентиране в местността Карандила. Пак в планината се проведе и събора „Карандила пее”, в който взеха участие 500 изпълнители.

Започна монтирането на ограда около парк „Юнак”, с която общината целеше да повиши сигурността на децата и техните родители. Бе направена първа копка на пътен мост над река Дюлева, който да свързва кв. „Сини камъни” и вилна зона. Американски военни и японска делегация посетиха общината.

Общината обеща помещение, в което млади таланти от социално слаби семейства в Сливен да репетират. Децата са участници в проекта „Музиката вместо улицата” на големия български музикант Георги Калайджиев. Транспортното министерство се ангажира да отпусне 2,3 млн. лв. за ремонт на ЖП-гарата в Сливен.

В последната събота на август на Карандила се проведе традиционният каракачански събор.

Септември

Една невероятна новина зарадва меломаните в Сливен – че на 19 септември рок легендата Джо Лин Търнър ще пее в Сливен. Билетите бяха с цена 10 лева, а самият концерт се състоя на крепостта „Туида”. Джо Лин Търнър и момчетата от група „Кикимора” подариха на Сливен 3-часово грандиозно шоу с невероятни изпълнения и перфектен звук.

Рекорден брой екипажи участваха в рали „Сливен” – 43 екипажа подадоха заявки за участие, при 27 през 2014 г. Четвъртият етап от 64-та международна колоездачна обиколка на България финишира в Сливен. Започна учебната година в Спортното училище. Проведе се и тенис-турнирът „Болярка къп”, а министър Десислава Танева награди победителите. Общината отличи медалисти от Световното първенство за кадети. Осми кръг от републиканския шампионат по мотокрос се проведе на мотополигон „Бършен”.

Богата и интересна бе програмата на Есенния театрален салон. В него участваха театри от Сливен, София, Русе и др.

Общината ремонтира и ЦДГ „Детство”. По Ларгото започна подмяната на стара пешеходна настилка. Обещаха, че площадът ще е готов до Димитровден. В нова сграда започна новата учебна година за сливенския колеж на Медицинския университет – Варна.

Евродепутатът Мария Габриел откри информационен център в Сливен.

Една географска пирамида разбуни духовете в града. Пирамидата показва данни за географска ширина и дължина, надморска височина и земно ускорение. Някои обаче провидяха в пирамидата масонски символ.

Сливен отбеляза тържествено 130 години от Съединението. Академици представиха в Сливен новите си книги. Общината спечели проект на стойност 787 хиляди лв. за монтаж на ново котелно оборудване за сградите на 3 училища в града и Дома за стари хора.

Стана ясно, че изпълнителят по водния цикъл ще отстранява всеки установен недостатък по проекта за своя сметка в рамките на една година. Приключи ремонтът на канализацията пред ПМГ, с надеждата, че училището няма да се наводнява повече. Станаха ясни двама от носителите на годишните награди на общината: проф. д-р Атанас Атанасов стана носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, а управителят на „Карио” ООД Калоян Ганев – на наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков”.

В края на септември стана ясно, че 28 партии и коалиции ще се явят на местните избори, а кандидатите за кмет са 15.

46 двойки получиха помощ от фонд „Ин витро”. Община Сливен осигури грижа на 152 потребители, осигурена чрез 151 лични асистенти. В града бе открит Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона. Започна новата учебна година и във Филиал и Колеж – Сливен към ТУ – София.

Сливенската полиция получи годишната награда в конкурса за магистрати „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж”, в памет на италианския магистрар Джовани Фалконе. Отличия получиха няколко служители на сливенската дирекция, като признание за дейността им при разкриването на престъпления, свързани с разпространението на наркотици.

Атанас Скатов съобщи, че ще атакува петия по височина връх в Хималаите – Манаслу.

Октомври

Общинската избирателна комисия извади от листите на три партии и коалиции петима кандидати за общински съветници. Причината е, че след извършена справка от Главна дирекция ГРАО към Регионалното министерство, петимата не отговарят на нужните условия. По същата причина, ОИК-Сливен заличи и двама кандидати за кметове на села в общината.

Областната болница разкри Център за майчино и детско здраве, който осигурява комплексно обслужване на бременни жени с патология, на деца с увреждания и хронични заболявания и техните майки по време на престоя им в болницата или амбулаторно проследяване.

Стана ясно, че ученици от сливенски гимназии с профил „Туризъм” ще могат да провеждат част от производствените си практики на крепостта „Туида” и в Общинския туристически информационен център.

Предизборната кампания продължи с пълна сила, а от общината призоваха партиите и коалициите да лепят предизборните си материали само на регламентираните за целта места.

Приключи работата по дългия воден цикъл, а от общината съобщиха, че всички тротоари и зелени площи, използвани като строителни площадки, ще бъдат възстановени за сметка на изпълнителя. Самият край на водния проект бе отбелязан тържествено в края на месеца. Пак в края на месеца с церемония бе отбелязан и краят на проекта за Ларгото.

На общината от бюджета на икономическото министерство бяха отпуснати близо 800 хиляди лв. за изграждане и ремонт на улици в промишлената зона, по проект на „Миролио”.

Оказа се, че зала „Сливен” няма да бъде готова, както бе обещано. Излезе допълнителен ремонт по фасадата, металната конструкция на залата, светлинния мост, пода, стълбището за аварийните изходи, вентилационна система и др.

Пиян без книжка уби дете на пътя. Трагедията се разигра на 4 октомври вечерта в кв. „Речица”. 25-годишен водач без книжка, употребил алкохол, блъсна с колата си 3-годишно момиченце, което почина на място. Водачът вече бил осъждан за шофиране без книжка и бил в изпитателен срок. Законът предвижда затвор от 3 до 15 години.

На 1 октомври сливенският алпинист Атанас Скатов изкачи връх Манаслу. Така той стана първият веган в света, покорил осемхилядника в Хималаите, и вторият българин, стъпил на върха, след като ден по-рано той бе покорен от Боян Петров. През месеца се проведе ученически футболен турнир, както и скоростно изкачване на Хамам баир. Младежи се включиха в Похода срещу трафика на хора.

Бе направена първа копка по закриването на депото в Сотиря. Според проекта, след няколко години там изобщо няма да личи, че е имало сметище, тъй като природата ще бъде възстановена напълно.

Още едно ин витро бебе се роди в Сливен. Родителите на малката Памела бяха подпомогнати със средства от общинския фонд.

Фестивал на младежкото творчество „Младостта на Сливен днес, бъдеще на Европа утре”, се проведе на крепостта „Туида”. В него участваха доброволци от Испания, Италия, Австрия. Известната група Д2 изнесе концерт в Сливен.

Празникът на Сливен бе отбелязан тържествено. Петима станаха почетни граждани – Атанас Атанасов, Атанас Скатов, Желяз Кондев, Димитър Пехливанов и Николай Рохов. Димитровден бе отбелязан с тържествен концерт в театъра, на който бяха наградени носителите на годишните награди на общината. Награда „Добри Чинтулов” получи проф. д-р Атанас Атанасов, награда „Добри Желязков” – Калоян Ганев, а носител на награда „Милосърдие” стана д-р Комня Минчева, дългогодишен началник на Неонатологичното отделение към Областната болница.

Какво показа първият тур на местните избори? Кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев имаше близо 2 процента преднина пред кандидата на БСП Кольо Милев. Двамата се подготвиха за балотаж на 1 ноември. ДПС, ГЕРБ и БСП си поделиха гласовете в кв. „Надежда”, показаха данните. БСП спечели 12 кметски места в села на общината, ГЕРБ – 6, двете партии отидоха на 9 балотажа помежду си на втори тур. На първи тур по един избран кандидат имаха и ДПС, коалиция „Съюз за Сливен” и Народен съюз.

10 партии спечелиха мандати в новия Общински съвет: ГЕРБ – 12 души, БСП – 11, Реформаторски блок – 4, ДОР – 3, Народен съюз, коалиция „Съюз за Сливен”, коалиция „Единни за Сливен”, ДПС, ВМРО-Свети Георги Победоносец – по двама, а „Движение 21” – един.

Ноември

Сливен избра своя кмет на балотаж, който се проведе на 1 ноември. За Стефан Радев гласуваха 23 955 души или 53,9 на сто от избирателите, а за претендента му Кольо Милев – 20 486 души или 46,1 на сто от избирателите. След изборите Радев заяви, че приема вота на сливенци като заявка за промяна, а Милев бе категоричен, че БСП ще бъде коректив на новото управление. От ГЕРБ отчетоха кметове в 11 населени места в общината, а БСП – в 21 села. Три дами, избрани за общински съветници, се отказаха от бъдеща работа в местния парламент. На мястото на избраната от листата на ДОР Весела Момчева-Таун в съвета влезе Мария Григорова, отказаха се и Мария Йорданова и Радост Енчева от ГЕРБ, а в съвета влезе Галина Вучкова, на мястото на Доника Сиромахова от Народен съюз влезе Антоний Андонов. Новият кмет на Сливен Стефан Радев встъпи в длъжност на 10 ноември. На тържествена церемония в общината досегашният кмет Кольо Милев му предаде атрибутите на властта – кметската огърлица с герб и символния ключ на града. Общинският съвет си избра нов председател – Димитър Митев от ГЕРБ. Стана ясно и цялото ново ръководство на общината: за заместник-кмет по финансите бе назначен Румен Иванов, за заместник-кмет по хуманитарните дейности – Пепа Чиликова, за заместник-кмет по строителството – Стефан Кондузов, за заместник-кмет по европроектите – Стоян Марков, а за секретар на общината – Валя Радева.

Административният съд допусна повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Сливен и Нова Загора, след подадени жалби от няколко партии и коалиции. По-късно през месеца Административният съд допусна повторно преброяване и на бюлетините за кмет на общината, след жалба от БСП.

Сливенските полицаи се вдигнаха на протест, заради текстове в проектобюджета за 2016 година, които са в техен ущърб. Униформените поискаха законопроектът за държавния бюджет да бъде оттеглен, поставиха и редица изисквания към него.

Един от най-големите инвеститори у нас – Едоардо Миролио, оцеля в зверска катастрофа на магистрала „Тракия” край Карнобат. При катастрофата загинаха две жени, пътували в колата. Миролио и шофьорът на автомобила бяха ранени и настанени в ямболската болница.

Кърваво убийство потресе Сливен в ранния следобед на 6 ноември. 28-годишен мъж наръга смъртоносно 15-годишна ученичка от Икономическата гимназия в Сливен и рани 40-годишна психоложка от училището и 28-годишен мъж, притекъл се на помощ. На убиеца бяха повдигнати две обвинения – за предумишлено убийство с особена жестокост и за опит за убийство на други две лица. Обвиненията предвиждат затвор от 15 до 20 години, лишаване от свобода до живот или до живот без право на замяна. Спешна среща на кмета с директорите на училища и РИО се проведе дни след трагедията, а на нея бяха обсъдени мерките за осигуряване на сигурността на децата в учебните заведения.

Сагата около географската пирамида до общината продължи, а кметът Радев възложи пълна проверка по случая. Учени излязоха със становище относно знака.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева дойде в Сливен, за да присъства на среща на клубове „Млади възрожденци”. Сред гостите бяха и председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев, народни представители и др. В срещата участваха над 1000 ученици от Сливенска област.

ВКС потвърди наказание от 3 години и 6 месеца затвор за Евгени Петков, управител на ГД „Стройинвест” – Сливен, за присвояване на над 1 млн. лв. за ремонта на Дома за стари хора през 2008 г.

В края на месеца кметът Радев съобщи, че финансовото състояние на общината е много тежко, че непосредствено дължимите от общината средства са над 26 млн. лв., затова се налага вдигане на данъците. Първоначално Радев съобщи, че е заложено увеличение на данък сгради и такса смет с 50-6- процента, като увеличението за данък сгради ще е по-малко, отколкото на такса смет.

Съветниците от ГЕРБ внесоха предложение за намаляване на високите заплати на общинските съветници. И се ангажираха сумата, която местните парламентаристи ще получават на месец, да е близо до минималната работна заплата за 2016 година, която е 420 лв.

Общинска комисия извърши проверка на дружество „Грийн партнърс”, което има договор с общината за зимно поддържане на улиците. От комисията съобщиха, че дружеството има готовност да изпълни дейността си.

Декември

Проведе се публично обсъждане на проектобюджета на общината за 2016 г. На обсъждането присъстваха едва 14 от общо 41 съветника.

Темата за географската пирамида продължи и през декември. Заместник-кметът Стоян Марков заяви, че съдбата на знака ще бъде решена от Общинския съвет.

Кметът Стефан Радев посрещна в общината националния омбудсман Мая Манолова. Двамата разговаряха по актуални местни въпроси и се обединиха около мнението, че в Сливен трябва да има местен омбудсман, който да работи добре с общината и да решава проблемите по места.

В средата на месеца стана ясно, че такса битови отпадъци няма да бъде увеличена, както се предвиждаше. Двойно скочи имотният данък за жилищни и нежилищни имоти, с 15 процента се повиши и данъкът за МПС.

Двама бивши народни представители станаха заместник-председатели на Общинския съвет. Това са Деян Дечев от БСП и Кирчо Димитров от Реформаторския блок. На декемврийската сесия съветниците приеха Правилник за дейността на ОбС, избраха съставите на постоянните комисии,

Съдът потвърди избора на Стефан Радев за кмет на Сливен. При повторното броене на бюлетините бе открито несъответствие само от около 50 гласа. Разликата между Радев и Милев на балотажа бе около 3500 гласа.

Коледната елха на Сливен грейна в светлини. На церемонията на площада пред общината дойдоха малки и големи, които се насладиха на прекрасния концерт и бляскавата заря. Тази година коледната украса на града бе обогатена с над 300 нови светлинни елемента.

Сливенска фондация изпрати писмо до премиера Борисов и кмета Радев във връзка със състоянието на Стария бряст. От фондацията настояха за спешни мерки за опазване на символа на града. По-късно от общината съобщиха, че ландшафтният архитект Емилия Кючукова поема грижата за бряста. Обещаха и ново обследване на дървото, конкурс за визуално-информационно представяне на бряста в пространството около него, преразглеждане на договори, сключени за извършване на оценка на здравословното състояние на дървото и др.

Сливенската библиотека отбеляза 195 години от рождението на своя патрон Сава Доброплодни. Честването включваше документална изложба, връчване на награди за принос в развитието на библиотеката, научна сесия и др.

Драматичен театър „Стефан Киров” заслужи поредното признание. Спектакълът на сливенския театър „Лице” от Александър Галин спечели бронзова статуетка на международния фестивал „Златен витяз” в Москва. Това е първата награда за българска постановка от престижния форум.

Лошите новини за финансовото състояние на общината продължиха. Кметът Радев съобщи, че общата стойност на подписаните договори за поети ангажименти от страна на общината е над 100 млн. лв., а договорените суми не са финансово обезпечени. Радев каза още, че за година общината задлъжнява с около 3 млн. лв. за текущи разходи. Спря ремонтът на зала „Сливен”, заради липса на средства за довършване на строителството, но от общината се ангажираха да търсят начини за осигуряване на финансиране.

Коледен бал „Различни, но заедно” се проведе в Сливен, а в него участваха деца и младежи в неравностойно положение.

Областният управител Димитър Сяров подаде оставка, след като националното ръководство на ДСБ свали доверието си от правителството. Местното ръководство на ДСБ застана зад оставката, а Сяров отчете успешна година на поста.

в. „Сливенски НОВИНИ“