ТЕЦ-Сливен: Държавата ни води към фалит!

ТЕЦ-Сливен

Уважаеми съграждани,

 

„Топлофикация-Сливен“ЕАД е търговско дружество с предмет на дейност „комбинирано производство, разпределение и пласмент на топлоенергия и електроенергия за промишлеността и комунално-битовия сектор“. Осигуряваме парно отопление за над 12 300 битови, 76 бюджетни и стопански потребители. Голяма част от обществените сгради в Сливен са топлофицирани, в това число 30 детски и учебни заведения, 8 болници и поликлиники, 3 детски социални домове, 35 стопански и бюджетни дружества.

 

Принудени сме да се обърнем към вас, за да споделим силното си притеснение от приетите промени в Закона за енергетиката, които засягат топлофикационните дружества в страната. Тези промени не са съобразени с конкретните технологически възможности за производство. Освен това липсват и подзаконови нормативни актове за тяхното приложение. Става дума за въведените ограничения в изкупувания от НЕК обем на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ от дружеството ни. Това може да доведе до нарушено топлоснабдяване към клиентите ни. А през пролетта и лятото, когато няма парно отопление, ще трябва да затворим врати и ще бъдем изправени пред фалит заради невъзможността да се издържаме и да изпълняваме договорните отношения към клиентите си. В същото време не можем да излезем на пазара като продавачи на ел.енергия, тъй като нямаме лицензия за това. А издаването й отнема няколко месеца, ако не и повече. В такава ситуация са всички топлофикационни дружества в страната.

 

Категоричното ни мнение е, че приетите промени в ЗЕ не решават огромните проблеми на българската енергетика. Топлофикациите произвеждат едва 5 на сто от цялата електроенергия и реално не влияят върху цената на тока, която плаща обикновеният гражданин. Опитът да се решат натрупаните с години проблеми в енергетиката на гърба на топлофикациите ще доведе до изключително неприятни последици не само за съществуването на самите дружества, а най-вече за обикновените българи и потребители, каквито сме и ние, служителите в тези дружества. Ще бъдем принудени да търсим алтернативни източници за отопление на домовете си – на ток или на твърдо гориво. Цената на тока е с тенденция за непрекъснато повишаване, което прави използването му за отопление непосилно за бюджета на повечето домакинства. А отоплението с твърдо гориво ще доведе до повишаване на и без това високата запрашеност и замърсеност на въздуха в Сливен. В условията на икономическа криза „Топлофикация-Сливен“ЕАД успя да възвърне абонатите си само за няколко години, като им осигури най-евтиното и чисто отопление, без аналог. Бумът на клиенти е безпрецедентен за страната ни.

 

Заради промените в Закона за енергетиката, които влязоха в сила на 6 март, ние уведомихме основния ни доставчик на въглища „Мина Черно море-Бургас“ЕАД, че сме принудени да намалим наполовина доставките, тъй като НЕК няма да изкупува некомбинирана електроенергия, произведена от централи с комбиниран начин на производство. Мината работи предимно за нашето дружество и двойният спад на доставките ще се отрази изключително неблагоприятно върху 700-те й работници и семействата им.

 

За сериозната криза, пред която сме изправени, уведомихме с писма областния управител на Сливен Димитър Сяров и кмета на града Кольо Милев. В писмата си помолихме за тяхната подкрепа и съдействие, за да бъде запазен топлофикационния сектор. Настояваме за среща между отговорните институции на държавата, Комисията по енергетика в парламента, Асоциацията на топлофикационните дружества и синдикатите, за да се намери ефективно решение за сектора, включително и със законодателна промяна.